آلبومین Albumin

غیر طبیعی بودن میزان آلبومین سرم می تواند نشانه ای از وجود بیماری های کبد و کلیه و یا اتخاذ رژیم غذایی نامناسب باشد. آلبومین که از مهمترین پروتئین های پلاسما است طی روندی طبیعی از کبد آزاد شده و با ایجاد تعادل بین مایعات بدن از نشت مایعات به خارج از عروق جلوگیری می کند.

آلبومین در رشد و ترمیم بافت، جابجایی هورمون ها، مواد غذایی و برخی داروها نقش دارد. وجود زخم باز، سوختگی، و شرایط پس از عمل جراحی، خطر ابتلا به آلبومین غیر طبیعی در فرد را افزایش می دهد.

آزمایش آلبومین خون و تشخیص مشکلات کبدی و کلیوی
آزمایش آلبومین چیست؟ آلبومین چه وظیفه‌ای در بدن دارد و افزایش یا کاهش مقدار آن چه تاثیری روی سلامتی می‌گذارد؟ در صورت مشاهده چه علائمی باید به پزشک متخصص مراجعه کرد؟ آیا ارتباطی بین ناراحتی کلیوی و کبدی با سطح آلبومین در بدن وجود دارد؟ اگربه دنبال پاسخ این سوالات هستید، مطالعه مقاله زیر از هومکا را از دست ندهید.
آیا تابحال با افرادی مواجه شده‌اید که به نظر چهره‌ایی زرد و رنگ‌پریده دارند؟ شاید با خود فکر کنید رنگ طبیعی پوست آنها به همین شکل است و این امر تعجبی ندارد. اما آیا می‌توان از زردی چشم یا احساس خستگی مزمن، به راحتی گذشت؟ بدن با نشان دادن این علائم سعی می‌کند شما را متوجه مشکلی سازد. اگر احساس می‌کنید دچار کاهش وزن بی‌دلیل شده‌اید، ضربان قلب بالایی دارید و یا با ریزش مو مواجه هستید، شاید مشکلی در عملکرد کبد وجود داشته باشد. برای اینکه بدانید عملکرد کبد چطور ارزیابی می‌شود با هومکا همراه شوید تا در مقاله «آزمایش آلبومین» اطلاعات خوبی در این زمینه کسب کنید. همچنین هومکا با ارائه خدمت آزمایش در منزل،‌ طیف وسیعی از تست‌های تشخیصی را در منزل یا محل مورد نظر شما انجام خواهد داد. 

 

آلبومین در آزمایش خون
برای اینکه مفهوم آلبومین را درک کنید، لازم است کمی راجع به ساختار خون بدانید. خون از اجزای مختلفی تشکیل شده که یکی از آنها، پلاسما است. این ماده حدود ۵۶ درصد از حجم خون را به خود اختصاص می‌دهد. تعجب خواهید کرد اگر بدانید ۹۰ درصد پلاسما آب است و ۱۰ درصد آن به املاح تعلق می‌گیرد. این ۱۰ درصد مجموعه‌ایی از پروتئین، قند، چربی و ... است. 

از آلبومین به عنوان یکی از مهم‌‌ترین پروتئین‌های پلاسما خون یاد می‌شود. اما نقش آلبومین در بدن چیست و چگونه بر سلامت بدن تاثیر می‌گذارد؟ این ماده‌ نقش مهمی در حفظ غشای رگ‌ها و بافت‌ها دارد. به این ترتیب از نشت مایعات و مواد مغذی در  بافت‌ها و رگ‌ها جلوگیری خواهد شد. خوب است بدانید این ماده در کبد تولید شده و وظیفه انتقال و کنترل مواد مغذی در بافت‌ها و عروق را نیز برعهده دارد. بنابراین با افزایش و یا کاهش آلبومین خون ممکن است بیمار با علائم خفیف و شدید و یا اختلالات کبدی و کلیوی مواجه شود. انجام روتین این آزمایش برای بیماران الزامی است.  

آزمایش آلبومین

 

آلبومین در آزمایش خون نشانه چیست؟ 
 نتایج آلبومین در آزمایش خون می‌تواند به بررسی موارد زیر کمک کند:

اختلالات کبدی و کلیوی
غیرطبیعی بودن جواب تست آلبومین می‌تواند نشانه‌هایی از بیماری‌های کلیوی و کبدی باشد. پایین بودن سطح آلبومین می‌تواند نشانه‌ای از بروز برخی از بیماری‌های و اختلالات همچون: التهاب کبدی و کلیوی، شوک، بیماری کرون، بیماری سلیاک، سوءتغذیه و سندروم نفروتیک باشد.

رژیم غذایی ناسالم و سوء تغذیه
داشتن رژیم غذایی نامناسب می‌تواند سطح طبیعی آلبومین در بدن را دستخوش تغییرات کند. بنابراین قبل از اینکه به فکر بیماری یا وجود اختلال در بدن باشید، به برنامه غذایی خود دقت کنید. این مشکل اصلاح‌پذیر است. 

در سایت معتبر Medline Plus درباره کاربرد این آزمایش اینطور آمده است:

آزمایش خون آلبومین با هدف بررسی عملکرد کبد انجام می‌شود. تست‌های عملکرد کبد نوعی آزمایش خون هستند که آنزیم‌ها و پروتئین‌های مختلف کبد، مانند آلبومین را اندازه‌گیری می‌کنند. این تست ممکن است بخشی از آزمایش جامعی باشد که چندین ماده را در خون اندازه‌گیری خواهد کرد. این مواد شامل الکترولیت‌ها، گلوکز و پروتئین‌هایی مانند آلبومین است.

quote-iconquote-icon
تفسیر آزمایش

 

مقدار نرمال آلبومین خون
سطح نرمال آلبومین در خون افراد باید بین ۳.۴ تا ۵.۴ گرم در دسی لیتر باشد.

شاید بخواهید بدانید چه کسانی بیشتر سطح غیر طبیعی آلبومین را تجربه می‌کنند؟ افرادی که با بیماری‌های کلیوی، کبدی و سوء جذب دستگاه گوارش مواجه هستند، بیش از سایرین با این مشکل درگیر خواهند بود. همچنین آن دسته از افرادی که برای طولانی مدت با اسهال مواجه هستند، سطح غیر طبیعی آلبومین را تجربه خواهند کرد. 

آزمایش آلبومین

 

هدف از تست آلبومین خون
آزمایش آلبومین یا Alb یکی از روش‌های موثر در تشخیص اختلالات کبدی است. بنابراین پزشک با توصیه به انجام این آزمایش می‌تواند موارد زیر را درمورد بیمار خود مورد بررسی و تشخیص قرار دهد:

بررسی و غربالگری اختلالات کلیوی و کبدی
با انجام تست آلبومین اختلالات کلیوی، بیماری‌های کبدی و دیگر نشانه‌های موثر در بروز اختلالات کبدی قابل تشخیص خواهند بود.

بررسی تغذیه بیماران
این تست یکی از روش‌های موثر جهت بررسی تغذیه بیماران و همچنین افرادی است که شرایط بالینی عادی ندارند. 

بررسی سطح آلبومین
آلبومین ۶۰ درصد پروتئین موجود در خون انسان را تشکیل می‌دهد. این ماده در تامین و حفظ سلامت بدن نقش بسزایی دارد. این پروتئین توسط کبد تولید می‌شود بنابراین با انجام تست آلبومین سطح آلبومین خون مورد سنجش قرار می‌گیرد.

بررسی انتقال ویتامین‌ها، داروها و هورمون‌ها
با انجام آزمایش آلبومین متخصص می‌تواند انتقال ویتامین‌ها، داروها و هورمون‌ها در بدن را مورد بررسی قرار دهد. چراکه آلبومین وظیفه انتقال این مواد در بافت‌ها را داشته و  سبب عدم نشت مواد مغذی لازم بافت‌ها از رگ‌های خونی می‌شود.

 

چرا آزمایش آلبومین تجویز می‌شود؟ 
اگر کبد بصورت طبیعی عمل کند، پروتئین‌ها را به آلبومین مورد نیاز بدن تبدیل خواهد شد. اما با بروز اختلال در کبد یا بروز بیماری‌های کلیوی سطح آلبومین خون به طرز چشمگیری کاهش می‌یابد. درصورتی که بیمار با علائم مشکوک متابولیک مواجه شود تست آلبومین  توصیه خواهد شد. در ادامه به برخی از اختلالات متابولیک اشاره شده است: 

کاهش وزن ناگهانی
اگر بصورت ناگهانی و در یک بازه زمانی کوتاه بیمار وزن زیادی از دست داده باشد این امر می‌تواند نشانه اختلال کبدی و عدم تولید کافی آلبومین در خون باشد.

تورم چشم‌ها و پاها
 تورم چشم‌ها و پاها اغلب ناشی از خستگی و فشارهای استرس‌زا هستند، اما در مواردی که تورم زیر چشم غیرطبیعی به نظر برسد می‌تواند یکی از نشانه‌های اختلال کبدی و کلیوی و عدم ثبات سطح آلبومین باشد.

خستگی مزمن
 بیمار مرتبا از خستگی مفرط رنج می‌برد و با وجود استراحت کافی در طول روز احساس کسالت دارد. یکی از علائم و شرایطی که منجر می‌شود متخصص انجام تست آلبومین را لازم بداند خستگی بدون علت است.

پوست و داخل چشم زرد رنگ
 اگر متخصص در داخل چشم و پوست بیمار، زردی غیرطبیعی مشاهده کند نسبت به بروز اختلال کبدی مشکوک شده و توصیه به انجام تست آلبومین خواهد کرد.

تورم اطراف معده
 یکی از علائم شدید و غیرطبیعی که مشخصا با بروز اختلالات کبدی بروز خواهد کرد تورم اطراف معده است که با انجام تست آلبومین می‌توان به میزان و شدت اختلال کبدی و یا کلیوی برد.

شما می‌توانید در صورت نیاز از خدمت چکاپ در منزل هومکا استفاده کنید. جهت دریافت مشاوره در رابطه با آزمایش آلبومین بر روی دکمه تماس زیر کلیک کنید.

 

 

چه تست‌هایی در کنار آزمایش آلبومین تجویز می‌شوند؟ 
آزمایش آلبومین معمولا همراه با دیگر آزمایش‌های خون انجام می‌گیرد. چرا که با تکیه بر نتیجه یک آزمایش نمی‌توان به علت دقیق بروز بیماری پی برد. اینکه کدامیک از این تست‌ها در کنار آزمایش آلبومین برای شما توصیه می‌شوند، به وضعیت سلامتی و تشخیص پزشک بستگی خواهد داشت. ممکن است یکی از این تست‌ها، آزمایش AST یا ALT باشد. سوالات خود را در زمینه سایر تست‌های مرتبط، با کارشناسان هومکا در میان بگذارید. 

 

آزمایش آلبومین در منزل
با پیشرفت تکنولوژی و فرسایشی بودن رفت و آمد در سطح شهر مردم به سمت انجام آزمایش در منزل گرایش پیدا کرده‌اند. مجموعه هومکا معتبرترین مرکز در ارائه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است. در صورت نیاز می‌توانید در کنار خدمات آزمایشگاهی از خدمات دیگری مانند پزشک در منزل و  پرستار در منزل  هومکا نیز استفاده کنید.

برای برخورداری از این خدمات فقط به چند کلیک ساده نیاز دارید. در ابتدا بر روی دکمه ثبت رایگان درخواست کلیک کنید. به همین راحتی وارد صفحه ثبت رایگان درخواست خواهید شد. نگران نباشید در این مرحله سفارش شما به صورت موقت ثبت می‌شود. هومکا می‌داندکه شما برای مطمئن شدن از کیفیت خدمات و چگونگی ارائه آنها سوالات زیادی در ذهن دارید. به همین دلیل پس از ثبت موقت سفارش، کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت. در این مرحله جزییات دقیقی در مورد خدمت مورد نظر در اختیار شما قرار می‌گیرد، همچنین به تمامی سوالات به طور شفاف پاسخ داده خواهد شد. در صورتیکه موافق باشید، سفارش به صورت نهایی ثبت می‌شود. در مرحله آخر در منزل منتظر بمانید تا کارشناسان ما در خانه خود ملاقات کنید. 

 

غیر طبیعی بودن میزان آلبومین سرم می تواند نشانه ای از وجود بیماری های کبد و کلیه و یا اتخاذ رژیم غذایی نامناسب باشد. آلبومین که از مهمترین پروتئین های پلاسما است طی روندی طبیعی از کبد آزاد شده و با ایجاد تعادل بین مایعات بدن از نشت مایعات به خارج از عروق جلوگیری می کند.

آلبومین در رشد و ترمیم بافت، جابجایی هورمون ها، مواد غذایی و برخی داروها نقش دارد. وجود زخم باز، سوختگی، و شرایط پس از عمل جراحی، خطر ابتلا به آلبومین غیر طبیعی در فرد را افزایش می دهد.

آزمایش آندازه گیری آلبومین خون در چه مواردی انجام می شود؟
کبد سالم پروتئین های دریافتی توسط فرد را به آلبومین تبدیل می کند؛ زمانی که عملکرد کبد مختل شود این روند تبدیل پروتئین، کاهش یافته و ممکن است به کاهش سطح آلبومین بینجامد. معمولا آزمایش آلبومین در صورت وجود مشکلات متابولیک و یا شرایط ذیل توسط پزشک درخواست می شود:

کاهش وزن ناگهانی
تورم در اطراف معده، چشم و پاها
یرقان که با ایجاد زردی در چشم و پوست مشخص می شود.
خستگی مزمن
همچنین ممکن است این آزمایش جهت پایش شرایطی نظیر بیماری های کلیوی و پانکراتیت مزمن درخواست شود.

اندازه گیری آلبومین اغلب به عنوان بخشی از آزمایشات پنل متابولیسم صورت می گیرد. سایر آزمایشات این پنل عبارتند از:

سنجش میزان کراتینین
پره آلبومین
BUN
هیپو آلبومینمی چیست؟
هیپو آلبومینمی زمانی روی می دهد که سطح آلبومین در خون بسیار کم باشد از آنجا که آلبومین در حفظ فشار در عروق خونی و حمل موادی مانند هورمون و داروها موثر است. کاهش سطح آلبومین خون ممکن است موجب ایجاد اختلال در حمل مواد ضروری شود. از شایعترین علل هیپو آلبومینمی می توان به نارسایی کبدی، آسیب کلیوی، از دست دادن پروتئین در طی مسیر گوارشی و سوء تغذیه اشاره کرد.

علائم هیپو آلبومینمی:
دفع پروتئین از ادرار
احتباس مایعات که موجب تورم به ویژه در دست و پا می شود.
نشانه های زردی از جمله زردی پوست یا چشم
احساس ضعف یا خستگی
تپش قلب
استفراغ، اسهال و تهوع
تغییر اشتها
ریزش مو
پوست بسیار خشک و حساس
سطوح پایین آلبومین می تواند نشانه ای از احتمال شرایط و بیماری های زیر باشد:
بیماری کرون
بیماری های کبدی
بیماری سلیاک
التهاب
سوء تغذیه
شوک
نفروتیک و سندروم نفروتیک
سطوح بالای آلبومین در سرم می تواند به دلیل کمبود آب و یا رژیم غذایی حاوی پروتئین بیش از حد باشد.

غذاهای غنی از آلبومین را می شناسید؟
گوشت گاو
شیر
پنیر محلی
تخم مرغ
ماهی
ماست یونانی
از مهمترین منابع آلبومین به حساب می آیند.

آمادگی خاصی پیش از انجام آزمایش آلبومین لازم است؟
انجام آزمایش آلبومین به شرایط خاصی نظیر ناشتایی نیاز ندارد اما داروهایی مانند انسولین، استروئید های آنابولیک و هورمون های رشد می توانند در نتیجه آزمایش تاثیر گذار باشند.

چه کسانی بیشتر در معرض خطرات ناشی از عدم تعادل سطح آلبومین خون قرار دارند؟
افرادی که به بیماری های کلیوی و کبدی مزمن مبتلا هستند بیش از سایرین در معرض عدم تعادل سطح آلبومین خون قرار دارند. علاوه بر آن در افراد دچار سوء جذب از دستگاه گوارش و افرادی که برای طولانی مدت به اسهال مبتلا بوده اند نیز مقادیر غیر طبیعی آلبومین مشاهده می شود.

دانلود فایل

نظرات کاربران

متن نظر شما (اجباری)